Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
De accuboormachine is een essentiële must-have voor ieder huishouden.
Of je nou een hobbyklusser bent of een semi-pro, de accuboor kun je gebruiken voor bijna elke klus.
Accuboor
Bosch 14.4 Volt accuboormachine. Bron: markus-spiske-ckVJ7Tsj-v8-unsplash

Op deze pagina

Bekijk direct onze best beoordeelde accuboormachines

Makita DDF453SFE
Accuboormachine
Krachtpatser
 • 18 Volt
 • 3.0 Ampère
 • Lange accuduur
 • Geen verlichting
Onze keuze
Hikoki
DS18DJLWC
Accuboormachine
Alleskunner
 • 18 Volt
 • 1.5 Ampère
 • Gunstige prijs
 • Lagere accuduur
Hobby klusser
Bosch PSB 18 LI-2 Ergonomic
Accu klopboormachine
Multi-functioneel
 • 18 Volt
 • 2.5 Ampère
 • Zeer krachtig
 • Hoger prijssegment
Semi-Pro
DeWALT DCD796P2
Accu klopboormachine
Multi-functioneel
 • 18 Volt
 • 5.0 Ampère
 • Riemhaak
 • Geen bits geleverd
Professioneel
Powerplus POWX0069LI
Accuboormachine
Instapper
 • 18 Volt
 • 1.5 Ampère
 • Scherpe prijs
 • Lage Koppel (25Nm)
Budget

Alles wat je moet weten over de accuboormachine

Het hebben van een accuboormachine voor klussen in- en rondom huis maakt je leven een stuk eenvoudiger.
Accuboormachines zijn verkrijgbaar met allerlei verschillende kenmerken, vermogens, en uiteenlopende prijsklassen. 
Belangrijk is om je af te vragen waar jij een accuboormachine voor wilt gebruiken, en zo je keuze te maken welke het beste bij jou past.

Wat is een accuboormachine?

Een accuboormachine is een ontzettend veelzijdig stuk gereedschap. Bij vrijwel iedere klus die je gaat klaren zal de accuboor van pas komen. Een accuboormachine is in principe een gereedschap waarmee je twee acties mee kan uitvoeren: schroeven of boren. De boormachine werkt op elektriciteit, in dit geval verkregen door de accu. Deze elektriciteit genereert de ronddraaiende beweging van de boorkop. Zo kun je met hoge snelheid schroeven in of uit draaien en gaten boren. Afhankelijk van je klus en het materiaal pas je de bitjes of boortjes aan. 

Bekijk onze uitvoerige review van de beste accuboormachines:

Wat zijn de belangrijkste functies van een accuboormachine?

Een accuboormachine heeft twee mogelijkheden, schroeven en boren. Boren kun je echter met de accuboor in verschillende materialen doen. De accuboor heeft dus de volgende functies:

Tegenwoordig zijn er ook veel accuboormachines uitgerust met een pneumatisch klopmechanisme. Deze krachtigere machines kunnen naast de roterende boorkop ook gebruik maken van de klopfunctie om zo door hardere materialen te boren. Klopboormachines kunnen dus ook door hardere steensoorten boren en (gemakkelijker) door metaal. Wil je ook door beton kunnen boren, dan moet je voor zwaarder geschut kiezen. De boorhamer is geschikter voor het boren in beton, deze is namelijk uitgerust met een hamerfunctie. 

Maximale diameters boorgaten
 SchroevenHoutStaalZacht steenBeton
Accuboormachinemax. ø 10 mmmax. ø 36 mm max. ø 13 mm max. ø 13 mm

Wat zijn de voordelen van een accuboormachine?

Een van de grootste voordelen van een accuboor is de bewegingsvrijheid die je ermee hebt. Omdat de boor op accu is ben je niet afhankelijk van externe energiebronnen. Daardoor kan je gemakkelijk op elke plek en in vrijwel iedere hoek boren. Je kan een accuboor letterlijk overal mee naartoe nemen. 

Daarnaast voegt een accuboormachine natuurlijk veel toe ten opzichte van met de hand werken.  Schroefjes in draaien of gaten boren doe je in een -spreekwoordelijke- handomdraai.

Hoe gebruik je een accuboormachine?

Het gebruik van een accuboormachine is vrij eenvoudig. 
Afhankelijk van je klus stel je de versnelling en het koppel in. Uiteraard heb je het passende bitje of juiste boortje nodig. De draairichting van de boorkop kun je makkelijk aanpassen met een duwknopje (rechts induwen is vast/indraaien, links induwen is los/uitdraaien).
De snelheid waarmee de boorkop draait kun je, naast het koppel, manueel bepalen door de knop in de grip verder of minder ver in te duwen.

Bij een accuboormachine met twee versnellingen gebruik je de eerste versnelling
om te schroeven en de tweede om te boren.

De stand waarop je je koppel instelt is afhankelijk van verschillende factoren.
Met een laag koppel boor je langzamer en met een hoog koppel boor je snel.
Je kan ervan uitgaan dat je nauwkeurig boort op een langzame snelheid. Toch heb je soms een hoge boorsnelheid nodig.
Het is handig om een aantal basis regels in gedachten te houden bij schroeven en boren:

Veiligheid voorop!
Let ten alle tijden op je eigen veiligheid bij het gebruik van een accuboormachine. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en voorkomen is altijd beter dan genezen.

Accuboormachine in gebruik. Bron: simone-impei-eZaKj3xAzTE-unsplash

Waar moet je op letten bij het kopen van een accuboormachine?

Er is een groot aanbod in verschillende accuboormachines, je kan kiezen tussen een grote verscheidenheid tussen vermogen, prijs en kwaliteit. Ook beschikken accuboren over verschillende gadgets en kenmerken. Het is dus belangrijk om je goed te informeren over welke accuboor aan jouw criteria voldoet voordat je tot aankoop overgaat.
Hieronder vind je een overzicht van aspecten die belangrijk zijn om in overweging te nemen als je een accuboor wilt gaan aanschaffen.

Vermogen

Hoe krachtig een accuboormachine is wordt uitgedrukt in volt (V).
Dit voltage wordt vanuit de accu overgebracht op de boor om een torque spin te  bewerkstelligen.

Hoe meer volt, hoe krachtiger je accuboor is.

Welk voltage heb je nodig?
Gebruik je je boor voornamelijk voor schroefwerk dan volstaat meestal een accuboor van 10.8 V. Gebruik je hem voor wat kleinere klussen waar ook boren in zacht materiaal aan te pas komt kijk dan naar voltages tussen de 10.8 V en 14.4 V. Wil je ook echt zwaardere klussen aanpakken met je accuboor met materialen als steen en metaal, kies dan voor een krachtige boor boven de 14.4 V tot en met 18V. Kortom: Des te zwaarder de werkzaamheden, des te hoger het voltage dat je nodig hebt. 

Als je nou niet van plan bent om je accuboormachine met hoge regelmaat te gebruiken, worden kwesties als vermogen en voltage minder belangrijk. In dit geval kan je het beste je keuze baseren op welk model het meest comfortabel is om te gebruiken. 

Echter moet je je wel realiseren dat het werken met een krachtigere accuboormachine (dus hoger voltage) ook het werkcomfort bevorderd. Het boren of schroeven met het juiste voltage voor de werkzaamheden gaat een stuk gemakkelijker en soepeler dan met een boormachine die een te laag voltage heeft voor je klus.

Slagschroevendraaier
Vermogen van een accuboormachine. Bron: theme-photos-Klby0nxseY8-unsplash

Accu/ Capaciteit

Bij een accuboormachine is de capaciteit van de accu ook zeker een belangrijke factor.
De capaciteit bepaald hoe lang je de boor kan gebruiken. Dit wordt uitgedrukt in ampère per uur (Ah).  

Des te hoger de ampères, des te langer je accu mee gaat.

Tegenwoordig zijn de betere accuboormachines voorzien van Lithium-ion (Li-ion) accu’s. Deze hebben een lange levensduur, zijn krachtig en licht van gewicht.

Als je gaat klussen wil je natuurlijk niet met een lege accu komen te zitten. Kies daarom bij voorkeur een accuboor die met twee accu’s geleverd wordt. Zo kan je er één op de oplader zetten terwijl je de ander gebruikt. Het is ook handig bij aanschaf om te letten op de oplaadtijd van de accu. Het is natuurlijk prettiger als je niet lang hoeft te wachten indien je toch met een lege accu komt te zitten.

Accuboor
De capaciteit van de accu bepaald hoe lang je de boormachine kan gebruiken.
Bron: markus-spiske-ckVJ7Tsj-v8-unsplash

Toerental

Het toerental is de snelheid waarmee je boormachine draait. Deze snelheid wordt aangegeven in omwentelingen per minuut (RPM).
De snelheid waarmee je boormachine draait wordt op twee manieren bepaald. 

Schroeven en boren op de juiste snelheid is om diverse redenen van belang. Zo verschilt het bijvoorbeeld per materiaal welk toerental je nodig hebt. Daarnaast werkt het vaak goed om op een lage snelheid te beginnen en deze op te voeren zodra de boor “pakt”.

Let bij de aanschaf van je accuboormachine op de aanduiding van de twee versnellingen:
1 voor toerental laag en 1 voor toerental hoog.

Koppel

De kracht waarmee een accuboormachine ronddraait wordt bepaald met het koppel. De koppelstand kun je handmatig instellen door de ring te draaien die achter de boorkop zit. Hier staan cijfers op uitgebeeld die corresponderen met de verschillende koppelstanden.

Hier geldt wederom: hoe hoger het koppel, hoe meer kracht er op de boorkop wordt doorgevoerd.
Dus, des te hoger het koppel, des te harder het materiaal waar je in kunt werken en des te grotere boor je kunt gebruiken.

De hoogste koppelstand gebruik je om te boren. De andere standen worden gebruikt om te schroeven en stel je in afhankelijk van het materiaal waar je in schroeft. Zo gebruik je bijvoorbeeld een lage koppel voor het schroeven in grenenhout, en een hoge koppel voor het schroeven in hardere houtsoorten. Bij accuboormachines wordt het koppel doorgaans met een zachte stand en harde stand aangeduid. Dit wordt aangeduid in Newton meter (Nm). 

Accessoires

Doorslaggevend in je keuze naar een nieuwe accuboormachine kunnen ook de meegeleverde accessoires zijn. Vaak worden boormachines aangeboden met een koffer, een set bitjes, boortjes, accu(s), en een oplader. Dit is natuurlijk hartstikke handig want dan heb je direct alle toebehoren die bij jouw accuboor passen en kun je gelijk aan de slag.
Heb je echter nog een set bitjes of bijvoorbeeld een universele accu(oplader) dan kun je vaak wat besparen op accessoires. Daarnaast zijn er ook behoorlijk wat andere accessoires beschikbaar. 

Wat wij sowieso een erg handige functie vinden is een led lampje, om ook op slecht verlichte plekken te kunnen werken. Maar ook als je bijvoorbeeld je accuboormachine bij de hand wilt hebben kan het handig zijn om een accuboor met haak te kopen, zodat je hem aan je riem kunt bevestigen.

Dit hangt natuurlijk allemaal af van persoonlijke voorkeur, maar is zeker de moeite waard om te bekijken!

Accessoires zijn erg van belang bij het gebruik van een accuboormachine. Bron: bol.com

Ervaringen

Ervaringen van anderen kunnen een belangrijke doorslag geven bij jouw keuze naar de beste accuboormachine.
Wij raden daarom aan om naast onze online reviews te bekijken, ook zeker mensen om je heen te vragen over welke accuboormachine zij tevreden zijn. Zij hebben immers ervaring met hun accuboor, en kunnen je deze dus aan- of afraden.

Een andere handige tip is om ook eens in een bouwmarkt te kijken, en verschillende accuboren in de hand te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld het gewicht en balans aanvoelen. Probeer ook eens horizontale en verticale boorposities om te kijken of de machine comfortabel in de hand ligt.

Prijs

Ten slotte kan de prijs van jouw volgende accuboormachine ook invloed hebben op je keuze. Gebruik je een accuboor situationeel dan is het misschien niet nodig om de duurste en meest krachtige machine te kopen.

Denk goed na waar je de accuboor voor gaat gebruiken, ook in de toekomst. 

Let ook wel op dat goedkoop vaak duurkoop is. Wij raden aan om, als het binnen je budget past, toch ook wel voor kwaliteit te kiezen. Vaak gaan deze accuboormachines langer mee en minder snel kapot. En zo loont een investering in een duurzaam apparaat op de lange termijn.

Wij hebben een selectie gemaakt van kwalitatief zeer goede accuboormachines, en daarbij ook gelet op prijs/kwaliteit verhouding. Hierbij hebben we bedachtzaam de beste accuboormachines ingedeeld op verschillende type klussers. Zo kun je in één oogopslag zien welke accuboor bij jouw wensen past. Check onze best beoordeelde accuboormachines!

Onze best beoordeelde accuboormachines

Makita DDF453SFE
Accuboormachine
Krachtpatser
 • 18 Volt
 • 3.0 Ampère
 • Lange accuduur
 • Geen verlichting
Onze keuze
Hikoki
DS18DJLWC
Accuboormachine
Alleskunner
 • 18 Volt
 • 1.5 Ampère
 • Gunstige prijs
 • Lagere accuduur
Hobby klusser
Bosch PSB 18 LI-2 Ergonomic
Accu klopboormachine
Multi-functioneel
 • 18 Volt
 • 2.5 Ampère
 • Zeer krachtig
 • Hoger prijssegment
Semi-Pro
DeWALT DCD796P2
Accu klopboormachine
Multi-functioneel
 • 18 Volt
 • 5.0 Ampère
 • Riemhaak
 • Geen bits geleverd
Professioneel
Powerplus POWX0069LI
Accuboormachine
Instapper
 • 18 Volt
 • 1.5 Ampère
 • Scherpe prijs
 • Lage Koppel (25Nm)
Budget

Bekijk hier onze reviews van de beste accuboormachines

Lees ook

Kolomboor, Boormachines

Kolomboormachine

Ben je op zoek naar een nieuwe kolomboormachine? Lees hier onze complete aankoopgids en adviezen voor de aanschaf van een kolomboormachine.

Lees Meer >>
klopboormachine

Klopboormachine

Ben je op zoek naar een nieuwe klopboormachine? Lees hier onze complete aankoopgids en adviezen voor de aanschaf van een klopboormachine.

Lees Meer >>

Deel dit artikel

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print