Search
Close this search box.

Gereedschapreview.nl

8 Tuingereedschappen die je moet hebben deze lente

Hoewel we nog in een overgangsmaand zitten tussen winter en het voorjaar, is de lente is in volle aantocht. Dagen worden langer, de temperatuur stijgt langzaam en knopjes vormen zich aan de bomen. Het is de tijd dat we weer volop van de tuin kunnen gaan genieten, en na deze winter is er vast meer dan genoeg te doen om je tuin weer een pareltje te maken. En daar heb je natuurlijk de juiste tools voor nodig. Deze volgende acht tools zijn de absolute must-have tuingereedschappen voor deze lente.

1. Heggenschaar

Snoeien moet eigenlijk ieder seizoen wel gebeuren. En vooral na de winter is er een grote kans dat de heggen en struiken in je tuin redelijk wild zijn gaan groeien. Afhankelijk van welke planten je in jouw tuin hebt gaat de heggenschaar een life-saver voor je zijn. Je kan natuurlijk kiezen voor de traditionele handmatige heggenschaar om je struiken te snoeien, maar vooral voor de grotere klussen zal je zeker een elektrische heggenschaar nodig hebben. 
Snoei dus je buxus weer strak of verwijder van andere struiken dode of zwakke takken en maak je tuin weer spik en span.

2. Verticuteermachine

Het gazon van je tuin heeft na de winter altijd een goede onderhoudsbeurt nodig. En een verticuteermachine is precies wat je nodig hebt om je gazon weer nieuw leven in te blazen. Deze machines ontluchten als het ware het gazon, en verwijderen mos wat zich heeft gevormd tussen het gras. Hierdoor wordt het gras niet verdrukt door het mos, en heeft het gazon weer ademruimte om mooi te groeien. En mooi groeien, dat willen alle planten en grassoorten natuurlijk in de lente. Let wel even op; voordat je gaat verticuteren, moet je eerst je gazon maaien. 

Makita verticuteermachine

3. Grasmaaier

Een grasmaaier kan natuurlijk niet ontbreken in de must-have lijst van tuingereedschappen. Vooral als je een wat groter gazon hebt, heb je absoluut een grasmaaier nodig. Naast dat een gemaaid gazon er vaak beter uitziet, houdt regelmatig kortwieken het gras ook gezonder. Win-win dus. Let wel even op voor welk apparaat je kiest. Benzine grasmaaiers zijn vaak vermogender en dus krachtiger, maar zijn ook luid en gebruiken brandstof. Elektrische grasmaaiers zijn zeker geen verkeerd alternatief, maar kunnen je wel beperken door een netstroom kabel.

4. Grastrimmer

Je hebt inmiddels je gras gemaaid, en ook nog eens ontlucht zodat het weer mooi kan gaan groeien. Het enige dat nog resteert de afwerking. Hier komt de grastrimmer kijken. Dit apparaat maakt het een speels gemak om de randen van je gazon die finishing touch te geven. Maar je kan de grastrimmer ook gebruiken om met andere (ongewenste) begroeiing korte metten te maken. Meeste grastrimmers zijn voorzien van een draad dat op hoge snelheid ronddraait en zo op een hoog tempo kan snoeien. 

5. Kruiwagen

Een kruiwagen is absoluut onmisbaar in vrijwel ieder seizoen. En zelfs in een kleine tuin is de kruiwagen eigenlijk essentieel. Of je nou stapels met snoeiafval wilt verplaatsen, zakken met aarde moet tillen of zelfs hele planten van de ene kant van de tuin naar de andere moet brengen, de kruiwagen is je steun en toeverlaat. Ondanks dat kruiwagens niet heel veel van elkaar verschillen, is de kwaliteit van het wiel wel het belangrijkste aspect om op te letten.

Kruiwagen. Bron: Annie Sprat - Unsplash

6. Hoogdrukspuit

Lang niet alle tuinen bestaan uit gras. Sterker nog, bijna één-derde van de Nederlandse tuinen bestaat uit tegels. En tegels of andere steensoorten kunnen na de winter ook vaak een opknapbeurt gebruiken. De hogedrukreiniger is hier het uitgelezen apparaat voor. Door de krachtige waterstraal kunnen deze machines hardnekkig vuil van en tussen terrastegels wegspuiten. Extra handig is dat veel hogedrukreinigers al komen met verschillende opzetstukken, waaronder vaak een terrasreiniger. 

7. Snoeischaar

De snoeischaar is natuurlijk noodzakelijk om in je bezit te hebben als je een tuin hebt. En ook in de lente valt er genoeg met de hand te snoeien. In de regel snoei je planten of struiken direct nadat ze gebloeid hebben. Daardoor zullen er weer snel nieuwe knoppen ontstaan en zal je ook volgend seizoen plezier van je plant hebben. Het loont echt om te investeren in een goede snoeischaar, aangezien je deze zeer vaak zult gaan gebruiken.

Snoeischaar. Bron: Marcus Spiske - Unsplash

8. Hark

Een oude bekende sluit deze lijst van must-have tuingereedschappen af. De hark blijft een essentiële tool in de tuin en ook zeker in de lente. Je kan natuurlijk je gemaaide gras bij elkaar vegen ermee, de grond egaliseren die je van onkruid hebt ontdaan maar je kan er ook de korrel fijn houden van de grond in je moestuintje, zodat geplante zaadjes goed kunnen ontkiemen. Een multifunctioneel en onmisbaar gereedschap deze lente!

Email
Print
WhatsApp
Facebook

Gerelateerde artikelen