Search
Close this search box.

Gereedschapreview.nl

Welke boormachine heb je nodig voor welke klus?

Simpel gezegd is een boormachine een elektrisch gereedschap dat een roterende of versnipperende beweging gebruikt om een gat te boren. Dat is een natuurlijk een zeer open definitie en omvat alles van tandheelkundige boormachines tot tunnelboormachines. In dit artikel gaan we ons concentreren op de soorten boren die we vaak gebruiken in de bouw en rond het huis. Deze boormachines kunnen we onderverdelen in de volgende groepen: Accuboormachines,  Klopboormachines,  Boorhamers,  
Kolomboormachines en Breekhamers.

Welke boormachine gebruik je voor welke toepassing?

Als je een boorklus wilt gaan uitvoeren is het natuurlijk van belang welke boormachine je gebruikt. Voor iedere toepassing is namelijk een gepaste elektrische boormachine te vinden. Naast de keuze voor de machine spelen er ook nog andere factoren mee: het materiaal waar je in gaat boren (of schroeven), de diameter van je boorgat, en of je een netstroom aangedreven apparaat gebruikt of op accu. 

Maximale diameters boorgaten

SchroevenHout StaalSteenBeton
Accuboormax. ø 10 mmmax. ø 36 mmmax. ø 13 mm
Klopboormax. ø 10 mmmax. ø 35 mmmax. ø 13 mmmax. ø 15 mm
Boorhamermax. ø 10 mmmax. ø 30 mmmax. ø 13 mmmax. ø 26 mmmax. ø 26 mm
Kolomboormax. ø 40 mmmax. ø 13 mmmax. ø 13 mm
Breekhamer

Accuboormachine

Een accuboormachine is, zoals de naam al suggereert, een boormachine op accu. Eigenlijk is de accuboormachine een must-have in elk huishouden, zeker nu ze tegenwoordig meer vermogen dan ooit hebben. Een accuboormachine gebruik je voornamelijk voor het in- en uitdraaien van schroeven. Maar ook de lichtere boorklussen, zoals gaten boren in hout, zacht steen of metaal kan met een accuboor gedaan worden.

Wanneer te gebruiken:
Gebruik een accuboormachine voor het boren van gaten in kunststof, hout en metaal. De grootte van het gat dat je boort bepaalt hoe krachtig de boormachine moet zijn. Ook te gebruiken voor het indraaien van schroeven

Accuboor
Bosch 14.4 Volt accuboormachine. Bron: markus-spiske--unsplash

Klopboormachine

Een klopboormachine is net wat geavanceerder. De boorkop van een klopboormachine is voorzien van een mechanisch systeem en kan dus heen en weer bewegingen maken. Dit betekend dat je er zwaardere klussen mee kan uitvoeren door de kracht en precisie van de klopboor. Je kan bijvoorbeeld met een klopboormachine door hardere materialen boren zoals baksteen, metaal of metselwerken.
De klopfunctie kan vaak met een knop aan of uit gezet worden. Tevens hebben de meeste klopboormachines ook een schroefstand. Klopboormachines zijn zowel met als zonder snoer (op accu) te verkrijgen. De machines met snoer zijn vaak wat krachtiger en iets scherper geprijsd, daarentegen kun je vrijer bewegen met een accuklopboormachine.

Wanneer te gebruiken:
Klopboren zijn de alleskunner in de boorwereld. Gebruik hem voor het boren in kunststof, hout, metaal en beton / metselwerk.

DeWalt Accu klopboormachine. Bron - bol.com

Boorhamer

Een boorhamer biedt weer wat meer mogelijkheden. In tegenstelling tot een klopboormachine die een klopfunctie heeft heeft een boorhamer, je raadt het al, een hamerfunctie. Het pneumatische hamersysteem zorgt ervoor dat de slagkracht die aan de boorkop wordt doorgegeven vele malen groter is. Hierdoor kun je weer boren in nog hardere materialen zoals bijvoorbeeld beton. Er zijn uiteraard verschillen in het vermogen van boorhamers (uitgedrukt in Joules). Des te krachtiger de boorhamer, des te gemakkelijker en sneller je door beton kan boren. Sommige modellen boorhamers zijn ook uitgerust met een beitel functie. Deze noemen we dan een combihamer. In tegenstelling tot de accuboor en klopboor kun je met de boorhamer niet schroeven.

Wanneer te gebruiken:
Gebruik een boorhamer wanneer je gaten moet boren in beton, asfalt, steen, baksteen of ander metselwerk.

beste boorhamer
Bosch Professional boorhamer op netstroom

Kolomboormachine

Een kolomboor, ook wel tafelboormachine genoemd, is een immobiele boormachine. Dat wil zeggen dat deze op een vaste plek wordt geïnstalleerd. Je monteert een kolomboor met de voetplaat op een werkbank of op de grond. Op de voetplaat klem je het materiaal waar je in wilt boren. Loodrecht op deze plaat is een stalen kolom gemonteerd. Langs deze kolom kun je de boor op en neer bewegen door middel van een hefboom. Dit zorgt voor een uiterste nauwkeurigheid in je boorwerk, en dat is dan ook een van de grootste voordelen van een kolomboor.  Zo kun je met exacte precisie herhaaldelijke gaten boren in je materiaal met dezelfde diameter, diepte en hoek. Daarnaast kun je veel kracht uitoefenen met een kolomboor door de sterke elektromotor en ketting/V-snaar aandrijving. Dit maakt het mogelijk om in harder materiaal als hardhout of staal te boren. Doorgaans wordt een kolomboor voornamelijk door professionals gebruikt, maar ook menig hobby-klusser kan profiteren van de precisie van de kolomboor.

Wanneer te gebruiken:
Gebruik een kolomboormachine wanneer je met grote nauwkeurigheid in losse stukken materiaal wilt boren.

Kolomboor, Boormachines
Oude kolomboormachine. Bron: Pixabay

Breekhamer

Een breekhamer is enigszins een vreemde eend in de bijt van boormachines. Je gebruikt een breekhamer namelijk niet om dingen op te bouwen of vast te maken maar juist om te breken. Slopen is waar de breekhamer voor gemaakt is, en waar hij dus ook erg goed bij van pas komt. Net als een boorhamer wordt een breekhamer aangedreven door een pneumatisch hamer/slag-systeem en maakt hij een op en neer beweging. Door deze beweging hamert de beitel zich als het ware het materiaal in. De enorme kracht die dit teweeg brengt betekend dat de beitel goed vast moet blijven zitten. Daarom zijn breekhamers uitgerust met een SDS systeem. Hiermee klik je de beitel in de boorkop die ervoor zorgt dat het onmogelijk is om te slippen, maar de beitel wel op en neer kan bewegen. Wederom wordt de kracht van een breekhamer uitgedrukt in Joules. Ook hier geldt: des te hoger het aantal Joule, des te meer kracht er gegenereerd wordt.

Wanneer te gebruiken:
Gebruik een breekhamer wanneer je  beton, asfalt, steen, baksteen of ander metselwerk wilt afbreken.

Email
Print
WhatsApp
Facebook

Gerelateerde artikelen